Energiprojekt med Oriola ger vinst för både miljö och ekonomi

Omslag Solpanel Smal


Med en rad smarta energilösningar har Catena tillsammans med hyresgästen Oriola minskat energikostnaderna och utvecklat en långsiktigt hållbar logistikanläggning. När den pågående 
solcellsinstallationen är i drift beräknas energiförbrukningen ha minskat med 75 procent tack vare åtgärderna.

Alldeles invid Mölnlyckemotet i Härryda, Göteborg ligger fastigheten Härryda Solsten 1:102 som Catena hyr ut till Oriola, ett bolag som distribuerar läkemedel samt erbjuder produkter och tjänster för välbefinnandemarknaden. Oriola äger även Kronans Apotek. Det 25 meter höga höglagret syns på långt håll och hela anläggningen omfattar totalt 25 406 kvm.

I lokalerna lagerhålls läkemedel till samtliga Sveriges apotek, veterinärer och andra partihandlare och där sker även klinisk prövning. Tillsammans med Catena har Oriola sedan 2018 målmedvetet arbetat för att minska fastighetens energiförbrukning. Gert Sahlén är Facility Manager på Oriola och drivande i energieffektiviseringsprojekten.

– Ett område med stor miljöpåverkan inom Oriolas verksamhet är energiförbrukningen och det handlar om allt från belysning i apotek och lager till underhållet av våra anläggningar där det är viktigt att vi uppfyller lagkraven för att lagerhålla läkemedel.

Bergvärme blev startpunkten

Den huvudsakliga värmekällan för anläggningen i Härryda utgjordes ursprungligen av fjärrvärme och en konvertering till bergvärme var startpunkten i de omfattande förändringarna. Enligt Gert var fördelarna med bergvärme uppenbara givet förutsättningarna och omställningen går i linje med Oriolas
hållbarhetsarbete.

– Bergvärme som värmekälla passar särskilt bra för Oriola då vår verksamhet kräver stora kylcentraler. Tack vare installationen tar vi tillvara den värme som kylcentralerna alstrar, berättar han.

26 energihål borrades för att hämta energi under vintern och lagra energi under sommaren. Catenas investering har gett en reducering om 980 000 kWh per år i energianvändning vilket motsvarar 750 000 kronor årligen i sparade energikostnader.

För att få kontroll på all utrustning byttes därefter styrsystemet i hela fastigheten. Ventilationsaggregat, kylmaskiner samt värmepumpar synkroniseras numera i det nya systemet och allt loggas för full överblick och klimatkontroll, något som är extra angeläget vid läkemedelshantering.

Nästa steg är solceller

Just nu planeras en solcellsanläggning på fastighetens tak med målsättningen att minska den redan effektiva förbrukningen ytterligare. En besparing med upp till 220 000 kWh per år är möjlig med solceller på taket. Jonas Larsson som är fastighetsförvaltare på Catena projektleder arbetet.

– Ingenting har lämnats till slumpen när vi gör de här energieffektiviseringsåtgärderna. Tillsammans med Oriola säkerställer vi att anläggningen har optimala energilösningar som fullt ut möter verksamhetens behov och verkligen är hållbara över tid, konstaterar han.

 

Artikel publicerad i Catenas 
delårsrapport januari - september 2019

På catenafastigheter.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Vad är kakor?